چوپانان            زادبوم من

چوپانان زادبوم من

تو مادر منی
چوپانان            زادبوم من

چوپانان زادبوم من

تو مادر منی

چوپانان

چوپانان

موقعیت جغرافیایی دهستان چوپانان
طول جغرافیایی:۵۴ درجه و۲۳ دقیقه طول شرقی
عرض جغرافیایی:۳۳ درجه و۳۷ دقیقه عرض شمالی
مساحت تقریبی :۱۸۰۰ کیلو متر مربع
جمعیت: بالغ بر ۱۵۰۰ نفر ساکن

این دهستان در165کیلومتری نایین و300کیلو متری شرق شمال به ریگ معروف جن واستان سمنان واز جنوب به استان یزد از شرق به استان اصفهان واز غرب به قسمتی از استان یزد(طبس) منتهی می شود .

شغل مردان این روستا کشاورزی ودامداری که میزان زمین زیر کشت30 هکتار است ودر معدن های اطراف چوپانان کار می کنند از جمله معدن سرب نخلک ومعدن های سنگ نزدیک چوپانان وحرفه اکثریت این روستا کامیونداری در جاده می باشد جالب است که بدانید در هر خانوار از 2یا3 کامیون کمتر ندارند.چندین سال پیش قرار بود این روستا به مرکز بخش تبدیل شود اما به دلیل عدم کار در منطقه اکثریت به استان های همجوار مهاجرت نموده اند ساکنین ان به 5000نفرنرسید وجندق را به جای چوپانان بخش کردند اطراف چوپانان را ماسه زارها یی که به نام (ریگ جن) معروف است احاطه کرده ریگ جن یکی از بزرگترین رگهای فلات ایران است که تا کاشان واستان قم واز طرف دیگر تا استان خراسان جنوبی کشیده شده است.

کوهایی که به اطراف چوپانان زیبایی دو چندانی داده، کوههای« عباس اباد»که بزرگترین کوه ان منطقه است وکوهای«کوه عروسان» و«کوههای کشکی ، زرمو ، کوهسفیدوو کوههای کوچه می باشد.

در 55 کیلو متری چوپانان «معدن سرب نخلک» وجود دارد که قدمت 2000ساله دارد محصولات این معدن که همان کنسانتره سرب می باشد را از عمق 300متری معدن به بالا انتقال می دهد این معدن 300 پرسنل دارد وتعدادی از پرسنل انرا جوانان چوپانان تشکیل می دهند.

مزارع وروستاهای توابع چوپانان عبارتند از:عباس اباد دارای یک خانوار ساکن وفاصله ان تا روستا 12کیلو متر است وعمده محصول ان انار وانجیراست واشتیان در 15 کیلو متری غرب چوپانان است در حال حاضر 10 خانوار در انجا ساکن هستند وبقیه اهالی در روستای چوپانان ساکن هستندمحصلات کشاورزی :گندم وجو وانار ویونجه حجت اباد در فاصله 10 کیلو متری غرب چوپانان است در حالحاضرکشاورزان انجا تعدادی در انجا و بقیه در چوپانان زندگی می کنند کشاورزی: گندم وجو وانار ویونجه الله اباد و مزرعه حاج سلطان ومحمد اباد و عارفییه وزومند که دارای 3 خانوار جمعیت 13 نفرو محصولات کشاورزی :گندم و جو ویونجه ومزرعه نمونه که در انجا مقدار زیادی زمین پسته وجود دارد دارای دو خانوار با جمعیت 10 نفر است ومحصولات کشاورزی : انار و گندم و جو و پسته وسیفی کاری اسلام اباد و مزرعه وحدت ومزرعه گلبهار و مزرعه اسلام اباد مزرعه دکترهنر اموز و مزرعه جواد و مزرعه دکتر جعفری و مزرعه یزدانی و نور اباد مشتاقی و چاه دکتر داوری ومزرعه گرگر اباد وهفتو مان که تعدادی زیادی در انجا زندگی میکنند و عروسان وخود چوپانان دارای محصولات: خرما_انار _پسته_ انگور_ انجیر_ سبزیجات از جمله خیار و خر بزه و با میه وگوجه فرنگی و بادمجان وسیر و پیازو کد و وذرت وگندم و جو و یونجه و پنبه وزرد الومی باشد.

 

چوپانان از لحاظ کویری بودن ، اولین روستایی ازسمت مسافرانی که وارد چوپانان می شوند چشمانشان به نخلستان می افتد وطبیعت بسیار زیبایی وخیره کننده ای را دارد که عمده محصولات انجا به شمار میرودسال هاست که اداره جنگلبانی و منابع طبیعی تثبیت شنهای روان اطرا ف چوپانان ،اقدام به کاشتن بوته های تاق نموده اند که تا حدودی توانسته اند اطراف را به منطقه جنگلی تبدیل کنند.

چوپانان دارای یک مسجد جامع می باشد که ساختمان ان از خشت خام وگل می باشد وبه همت مردم تا حدودی ساختمان قدیمی ترمیم شده است . «امام زاده سیدجلال الدین » در دامنه کوه در شمال روستا همانند نگینی در انگشتر می درخشد از زمانیکه اتوبوسهای اصفهان به مشهد از این جاده تردد می نمایند باعث شده زوار امام رضا پس از بازگشت از مشهد گاهی سری به این امام زاده هم بزنندبویژه در تابستان .

از صنایع دستی چوپانان می توان به:قالیبافی_گلیم بافی_ ودرست کردن زنبیل و جارو و باد بزن وچیزهای دیگر از برگ درخت خرما اشاره نمود.روزی روزگاری در هر خانه صدای دفتین و صدای بافندگی که بر تار وپود قالی نقش می زدند به گوش می رسید ان هم قالی ابریشم نایین که فقط صادر می شد ،امروزه به علت کم توجهی در این امر ودست زیاد واسطه ها این صنعت در این منطقه کم شده والبته هنوز مقدار کمی از افراد هستند که این کار را ادامه می دهند

اب وهوا

چوپانان در تابستان بسیار گرم است وبلعکس زمستانی بسیارسوزناک دارد به دلیل کویری بودن سرمای انجا سوزناک است.در زمستان وایام عید باد های شدیدی می اید وباران های شدیدی می اید که گاهی انقدر باران می اید که اب های باران ازکوههای اطراف به سمت روستا می اید وپشت سدهای خاکی جمع می شود که از اب ان برای کشاورزی استفاده میشه.

چوپانان از لحاظ شبکه جاده ای در یک چهار راه وجود دارد به این معنی که کسانی که از اصفهان بخواهند به مشهد بروند باید شهرستان نایین را طی کرده وپس رسیدن به روستای انارک 90 کیلومتر را پیموده تا به چوپانان برسند وپس از انجا دو راه وجود دارد یکی از مسیر جندق وکویرمعلمان به استان سمنان به شهرستان دامغان وسپس به شاهراه تهران_مشهد می رسند وراه دیگر از مسیرشهرستان خوروبیابانک وجاده طریق الرضا که از دل کویر می گذرد وبه شهرستان طبس در استان یزد می رسیم واز انجا به شاهراه اصلی یزد_مشهد می رسیم وادامه راه میدهیم .

ودیکر مسافرانی که از استان یزد کرمان قصد عبور به استانهای شمالی کشور وسمنان را دارند ابتدا از یزد به میبد و سپس به اردکان واز جاده ای که حدودا 5سال است که راه اندازی شده است .

اردکان به فاصله 170 کیلو متر از بیابانهای استان یزد گذشته وبه استان اصفهان می رسند و فاصله 170 کیلو متری را طی نموده ابتدای چوپانان به جاده اصلی اصفهان_مشهد می رسیم در این جاده 170 کیلو متری هیچ ابادی به جز 2 قریه وجود ندارد به فاصله 35 کیلو متری از اردکان گذشته به راه اهن اصفهان_سنگ اهن چادرملو می رسیم وپس از ان به یک دو راهی میرسیم که سمت راست ان به حاجی اباد زرین وروستای بیاضه میرسد وجاده مستقیم به سمت چوپانان می رود هر 10 کیلومتری یک اب انبار برای استراحت گاه واتراق وجود دارد که در دل گرم کویر می تواند مسافران تشنه کویر را سیراب سازد استان اصفهان که 70 کیلومتری چوپانان می باشد با نصب تابلو مشخص شده اخرین اب نبار وجود دارد واز ان پس به کوه های چوپانان می رسیم.

 

ابتدای این کوه ها ودر لابه لای این کوها به فاصله 3 کیلومتر سمت چپ جاده اب انبار بسیار قدیمی وجود دارد که از سنگ وساروج ساخته شده است که این اب انبار به نام حوض ابریشم است که شاید به این خاطر که احتمالا جاده ابریشم از این مسیر به خور وبیابانک می رفته وتجارت ان زمان از کرمان به کشورهای هند وچین از این مسیر می گذشته وتنها ذخیره اب ان اب انبار از اب باران که از کوه های اطراف گرفته می شود به این حوض هدایت می شود طبق عکسی که در وبلاگ وجود دارد.

 

سپس جاده را طی نموده وادا مه مسیر به کوههای ( قدنی) می رسیم که گردنه ای وجود دارد ودر انجا نیزارهای زیادی در کنار گردنه وجود دارد به نام (( محمد سبز)) واز انجا بسیار منظره جالب وجود ودیدنی در دل کوهها وجود دارد .

یکی انکه کوهها را تراشیده واز دل انها جاده را درست کرده اند ودیگری این کوهها زیستگاه حیوانات وحشی از جمله میش وبز کوهی وگرگ ...می باشد.

کبک وتیهو یکی از پرندگانی می باشند که در بهار مسافران را در این مسیر همراهی وهم خوانی می کنند.

از اینجا 40 کیلومتر تا چوپانان باقی مانده که از ان پس به مزرعه عروسان می رسیم که مزرعه ای فقط مخصوص کشت وکار می باشد وکسی به جز یک نفر در ان زندگی نمی کند .

بعد ازان دیگر روستای چوپانان پیدا می شود واخر این کوهها را(دهنه عروسان) می گویند از اینجا به بعد تلفن های همراه انتن می دهند وسپس در جاده اصلی افتاده و در نزدیکی چوپانان یک ساختمان حمل ونقل باربری با یک باسکول می باشد .

که در روبه روی ان پلیس راه چوپانان وجندق مستقر می باشد و اداره ی جنگلبانی یکی از تفریحگاههایی است که ابتدا به ان میرسیم وبعد وارد چوپانان زادگاه من می شویم روستایی که پس از ساعتها به ان می رسیم وامید را در دل مسافران کویری زنده می کند.

مکان های دیدنی وگردشگری
ـ مسجد جامع چوپانان
ـ امامزاده سید جلال الدین
ـ غار بونو در چوپانان
ـ کارونسرای عباسی عباس اباد
ـ قلعه کبودان
ـ ریگ جن(کوچه ، چاله ریگها، رشته قناتها)
ـ حوض حاج مدرحیم
ـ حوض ابریشم
(کاروانسرای مشجری(منظریه
ـ بوکند های معدن شیخ
ـ چشمه سارهای گراز ، کشکی، کرسم
ـ حوض شیخ حسن
ـ هِجَرگ
ـ صُوَر
- برجکهای باد شکن دشت 

 

منبع: هتل بالی